Bitmeyen Kalp Pilinin Mucidi Dr. Canan Dağdeviren Kimdir?


Giyilebilir kalp pilinin mucidi, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk. Forbes dergisinin 30 yaş altı bilim insanı listesinde yer alan, kesinlikle değerini bilmemiz, üstünde durmamız gereken bilim insanımız 😊

İrdelememiz gereken başarılarıyla kendine hayran bırakan Türk fizik mühendisi Canan Dağdeviren 4 Mayıs 1985’te İstanbul’da Sivaslı bir baba ve Adanalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Fiziğe olan ilgisi 5 yaşındayken babasının hediye ettiği Marie Curie hakkında yazılan bir kitapla başlamış, 2007 yılında Hacettepe üniversitesi Fizik Mühendisliğinden mezun olarak devam etmiştir.

Canan Dağdeviren’in şu an 12 makalesi, 2 patenti ve 25’in üstünde ulusal ve uluslararası ödülü bulunmaktadır. Yaptığı buluşlarda bizzat hayatındaki olaylardan etkilenmiş, yakınındaki sorunlara çözümler aramak için çalışmalar yapmıştır.

28 yaşındayken dedesini kalp yetmezliğinden kaybeden Dağdeviren, esnek ve katlanabilir, vücut ve deri içine girebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaparak giyilebilir kalp pilinin mucidi olmuştur. Ayrıca Türkiye’yi dünya üzerinde temsil eden Dr. Canan Dağdeviren 5 yıl önce meme kanserinden hayatını kaybeden teyzesinden da etkilenerek bu konuda erken teşhis yapabilen çamaşır üzerine çalışmaya da başlamıştır. Hatta geçtiğimiz 4 Eylül tarihinde Sivas Kongresi 100. Yıl Etkinlikleri için Sivas’a gelmiş burada bir konferansta, bu çalışmasının da sonuna geldiğini ve kısa sürede bu ürünün tanıtımını yapacağını tüm dünyaya açıklamıştır 👏 Bitmeyen kalp pilinin mucidi, şimdi de meme kanserini erkenden teşhis eden sütyenin mucidi olmuştur.

Hemşehrimiz Aşık Veysel’in sözlerinden etkilendiğini de şu sözlerle ifade etmiştir Canan Dağdeviren : Ben bitmeyen kalp piliyle ilgili çalışmalar yaptığım dönemde birden aklıma Aşık Veysel geldi. Aşık Veysel, Ben ölümlü dünyada hakikati gördüm, diyor. Aslında benim için de gerçekten öyle olmuştu. Fizik, kimya, matematik, biyoloji, elektrik-elektronik ve tıp gibi farklı bilimleri ortada birleştirip değişik bir proje hayal ettim. Bu proje aslında gerçekti. Kimsenin düşünmediği bir şeydi. Ama sonradan hakikate dönüştü ve ben o hakikati elimde tutabildim. Yine Aşık Veysel, Ben gidersem sazım sen kal bu dünyada, diyor. Benim de bir cımbızım var. Biz onu tutmak için kullanıyoruz. Mesela ben de bu dünyadan gittiğimde projelerim kalacak. O cımbız kalacak. Aşık Veysel’in sazı varmış, benim sazım da cımbızım. Mesela benim türkülerim de patentler. Yaptığım turneler, böyle konferanslar”

Canan Dağdeviren’den yeni bir buluş daha! Obezite tedavisi için ‘sindirilebilir sensör’ 

Canan Dağdeviren, Parkinson ve Alzheimer için beyne ilaç aktarabilen bir iğne geliştirdi.

Bu ve benzeri manşetlerle sık sık gündeme gelen hemşehrimizin, yaptığı buluşlarla, verdiği örneklerle göğsümüzü kabartan Dr. Canan Dağdeviren’in her zaman destekçisi olmalı, yaptığı faydalı şeylerden bahsetmeli ve hak ettiği değere ulaşmasını sağlamalıyız.

Bir cevap yazın