Ankara-Sivas Hızlı Treniyle Sivas’a İlk Kez Geleceklere En Detaylı Günübirlik Gezi Planı

Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Treniyle şehrimize ilk kez geleceklere “en detaylı ve objektif” gezi rehberini paylaşıyoruz.

Buraya bakmadan planlama yapmayın…

Öncelikle hepiniz hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz 🙂

Tren Garımız meydana çok yakın bir konumda. Hemen karşısında “Millet Bahçesi” var. Yolculuk sizi tuttuysa veya dinlenmek istiyorsanız orada kısa bir mola verebilirsiniz. Onun haricinde şimdilik çok da görülmesi gereken bir yer olmadığını söylemek gerek.

Meydana inmek için yapmanız gereken şey sağa dönüp ana caddeyi takip etmek. Sivas’ın en meşhur caddesi olan İstasyon’u boydan boya geçerek meydana ulaşmış olacaksınız böylelikle.



2 km’lik bu yolu yürümek istemezseniz garın hemen önündeki duraklardan belediye otobüslerine binebilirsiniz. Otobüslerin hemen hepsi meydandan geçer ama yine de garantiye almak için sorabilirsiniz. Otobüs parasını elden de verebilirsiniz (10 tl) ya da mastercard’ınız varsa onunla temassız da çekebilirsiniz (7.90)

İstasyon Caddesinde tur atmak dışında en meşhur şeylerden biri “Şahin’de dondurma yemektir” yaz akşamları baya kuyruk da olur. Bu kuyruğu beklemek istemezseniz hemen yanındaki dondurmacıları da tercih edebilirsiniz.

Gezimizde sıra şarkılara konu olan meşhur Sivas Kalesine geldi. Sivas hakkında daha önce pek bir şey duymadıysanız size üzücü bir haberimiz var. Sivas Kalesi’nde kale yok 🙂 Malesef kale yıkılmış ve yerine temsili bir duvar dikilmiş durumda.

Parkı görmek ve şehre yukarıdan bakmak isterseniz tercih edebilirsiniz, manzara malesef çok iç açıcı değil çarpık kentleşme yüzünden… Şehrin diğer tarafı ise yapımı devam eden Kale projesi sayesinde güzel bir manzaraya sahip olacak. Projenin bitmesine az kaldı.

Sivas’a gelmişken Evliya Çelebi’nin de övdüğü Gökmedrese’mizi görmeden olmaz. Uzunca yıllar restorasyonu süren medrese sonunda açıldı ve şu an müze olarak hizmet veriyor. Mutlaka içini de ziyaret etmelisiniz.

Yolculuğumuz hız kesmeden devam ediyor, şimdiki durağımız Eğik Minaresi ile ünlü Ulu Cami. Camimiz Selçuklu dönemi eseri olup Anadolu’daki ilk avlulu camiler arasında yer alıyor.

Sanırım bir şeyler içmeye ihtiyacınız var veya biraz acıktınız. Öyleyse sizi tarihi bir mekana götürelim. Behrampaşa Hanı, yenilenen yüzüyle restoran ve otel olarak hizmet vermekte.

Şimdi tarihimizdeki 3 Şems’ten biri olan Şemseddin Sivasi Hazretlerinin türbesine gidebiliriz. Diğer 2 Şems’i duymuşsunuzdur biri Mevlana’nın hocası ve yoldaşı Şems Tebrizi, diğeri de Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocası Akşemseddin. Bu arada Şems “Güneş” demek.

Buranın hemen karşısında “Mücahit Etli Pide” var. Sivas’taki en iyi ve en çok bilinen etli pidecilerden biri. Konyalılar her ne kadar kızıyor olsa da etli pide Sivas’ta da bir kültür ve buraya gelmişken mutlaka denemeniz gerekiyor. Bu arada deneyip de pişman olan görmedik 🙂

😊
Sivas’a gelenlerin mutlaka uğradığı noktalardan bir diğeri Çerkez’in Yeri. İster dışarıdaki masalarda şehri izlerken, isterseniz otantik tasarıma sahip olan kafenin içinde Çerkezin Kahvesinin tadına bakabilirsiniz. Biz içeri girip arka tarafı tercih etmenizi öneririz, genelde boş oluyor orası.

Taşhan’ı da yine çay içmek veya fotoğraf çekmek için tercih edebilirsiniz. Hanın ortasındaki Aslanlı Çeşmeden su içmeyi denemeyi unutmayın. Çoğu turist içilebilir olduğunu düşünmüyor ama gayet güzel bir su ve tabiki içilebilir

Zorlu bir su içme denemesinden sonra şehrimizin en bilinen 2. caddesi olan Atatürk Caddesini takip ederek meşhur “Tarihi Kent Meydanımıza” ulaşıyoruz. Welcome to Açık Hava Müzesi…

Kavşağın hemen sağında kalan Hükümet Binası’ alt katında “Şehir Müzesi” hizmet veriyor. Sivas’a dair her şeyi bu müzede bulabilirsiniz. Balmumu heykellerin- yemeklerin gerçek olduğu hissine kapılma ihtimaliniz % 99.58

Meydandaki ikinci durağımız Şifaiye Medresesi. Burası Sivas’tan hediyelik ne alınır sorunuza da cevap veren en güzel dükkanlara da ev sahipliği yapıyor. “Tesbih, kemik tarak, kalemlik-çubukluk, kilim, saz, gümüş, bıçak …”

Her cebe, her yaşa hitap eden seçenekler mevcut

Hediyenizi seçtiyseniz, şimdi avlunun ortasındaki havuz kenarında bir şeyler içmek için yeniden mola verebilirsiniz. Manzaranın tadını çıkarmak kadar güzeli yok değil mi?

Fotoğraf: Sena Dinç

Şifaiye Medresesi’nin en önemli kısmı olan “İzzettin Keykavus Türbesini” görmeden, Sultanın ruhuna Fatiha okumadan medreseden çıkmak olmaz. Ve tabi Selçuklu çini sanatının en güzel örneklerinden birinin önünde fotoğraf çekinmeden de 🙂

Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Kale Cami bu alanda birbirine komşu olan diğer tarihi eserlerimiz. Onları da gördüğünüzü düşünürsek şimdi meydanda “hangi açılardan fotoğraf çekineceğinizi” de gösterip caddenin karşısına geçelim.

Bizi Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı “Kongre Müzesi” karşılıyor. Burası manda ve himayenin reddedildiği aynı zamanda da 1915 yılındaki savaşta tüm öğrencileri şehit olduğu için mezun vermeyen Sivas Lisesi 🇹🇷

Kongre Müzesi arkasına yeni yapılan 4 Eylül meydanını da gezip Jandarma Binası’nı gördükten sonra sıra ekstra güzergahta. Eğer müze müze gezmeyi seviyorsanız Öğretmenler Parkını takip edip Müzeler bölgemize gidebilirsiniz.

Burada sizi Arkeoloji Müzesi, Sanayi Mektebi Müzesi ve Sivas El Sanatları Çarşısı ve Zanaatkarlar Müzesi bekliyor olacak.

Veeee gezimiz sona ermiştir. Bu kadar yorgunluğun üstüne ne iyi gider? Tabiki Sivas Köftesi 😊 Lokantalardan “Tescilli Sivas Köftesi” yazan birine gidip gönül rahatlığıyla köfte yiyebilirsiniz. Has döner, Mis Kebap da döner sevenler için en çok tercih edilen yerler.

Şayet akşam için de vaktiniz varsa Aksu Parkı’na gidip ırmak kenarında canlı müzik dinleyebilirsiniz. 1 günlük gezimiz bitmiştir. Hoşça kalın

🙃
👋

Haritalı rota

https://www.google.com/maps/placelists/list/E6756x_VpXZYOjMDrUkxyA52737G7w

Bir cevap yazın